Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Operation Rutter/Jubilee

Το 1941 ο Ιωσήφ Στάλιν βρισκόταν ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι Γερμανοί προχωρούσαν στην Ρωσία και οι τρεις αντικειμενικοί στόχοι της επιχείρησης Barbarossa που είχαν εξαπολύσει φαινόταν να έχουν σχεδόν επιτευχθεί. Αναζητώντας απελπισμένα λύση πίεσε αφόρητα τον Τσόρτσιλ της Βρετανίας να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην Δύση για να αποσυμφωρηθεί η πίεση που ασκούσανε οι Γερμανοί στο Ανατολικό μέτωπο.

Η Βρετανική Ανώτατη Διοίκηση σκέφτηκε ένα τρόπο για να προετοιμάσει μια εισβολή στην Δύση. Ουσιαστικά με τον τρόπο που τους είχαν κάνει οι Γερμανοί να αποχωρήσουν από την Δουνκέρκη σκεφτόταν να επιστρέψουν. Είχαν ήδη αναπτύξει και προετοιμαζόταν σε τακτικές αμφίβιου πολέμου για να γυρίσουν στην Ήπειρο. Μη μπορώντας να διεξάγουν όμως μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αποβίβασης σκεφτήκαν πολλές καταδρομικές επιχειρήσεις κατά μήκος των ακτών. Θα χρησιμοποιούσαν έναν συνδυασμό μέσων και μονάδων για να επιτύχουν αντικειμενικά πλήγματα στους Γερμανούς, να δοκιμάσουν τις νέες τακτικές και να μελετήσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και τυχόν λάθη. Εκτός αυτού θα προκαλούσαν και ενός είδους ανασφάλεια στην Ανώτατη Γερμανική Διοίκηση (OKW) και θα την ανάγκαζαν να μετακινήσει στρατεύματα από την Ανατολή στην Δύση ή τουλάχιστον για τους Σοβιετικούς να μην μετακινεί δυνάμεις αντίστροφα. Σημαντικό θα ήταν επίσης το γεγονός ότι θα διατηρούσαν εμπειροπόλεμο προσωπικό για μια ενδεχόμενη απόβαση κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι Βρετανοί Στρατιωτικοί ήθελαν να δουν ιδίοις όμμασι, την εμπλοκή διαφόρων «όπλων» στρατού σε μια ενιαία επιχείρηση, επίσης κατά το πόσο ήταν εφικτή η άμεση κατάληψη ενός οχυρωμένου λιμανιού. Επίσης θα αντλούσαν μελλοντικά οφέλη από την σημασία που θα έδιναν στο εξής οι Γερμανοί στην περιοχή απόβασης της επιχείρησης κάτι που όντως έγινε αργότερα κατά την επιχείρηση της Νορμανδίας.

Για τους παραπάνω λόγους σχεδιάστηκε η επιχείρηση “Rutter”, ή όπως ονομάστηκε αργότερα επιχείρηση “Jubilee”. Η επιχείρηση αυτή ήταν μια αποβατική/καταδρομική επιχείρηση στο λιμάνι της Dieppe στην βόρεια Γαλλία. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε από τον Ναύαρχο Louis Mountbatten του Επιτελείου Συνδυασμένων Επιχειρήσεων (Combined Operations Headquarters). Η επιχείρηση θα αποτελούνταν από 5000 Καναδούς, 1000 Βρετανούς και 50 Αμερικανούς Rangers (αμερικανικές ειδικές δυνάμεις). Το Βασιλικό Ναυτικό θα έδινε 237 πλοία, πολεμικά και αποβατικά και η Βρετανική Βασιλική αεροπορία θα συμμετείχε με 74 μοίρες αεροσκαφών, 66 από τις οποίες θα ήταν μαχητικά. 


Στόχος: Αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης ήταν να κρατηθεί ένα οχυρωμένο Γερμανικό Λιμάνι για μια περίοδο χρονικά τουλάχιστον δύο παλιρροιών. Θα έπρεπε να προκαλέσουν ένα τεράστιο μέγεθος ζημιών πριν αποχωρήσουν από εκεί τελικά.


Σχεδιασμός: Οι Βρετανοί στο αρχικό σχέδιο σκοπεύανε να ρίξουν αλεξιπτωτιστές στους απόκρημνους λόφους που βρισκόταν γύρω από το λιμάνι για να εξουδετερώσουν τις Γερμανικές πυροβολαρχίες και να αποβιβαστεί ο κος όγκος στρατευμάτων στην παραλία δίπλα από το λιμάνι, ακριβώς μπροστά από την πόλη. Τελικά το σχέδιο άλλαξε μαζί με το όνομα της επιχείρησης και στην επιχείρηση την θέση των Αλεξιπτωτιστών ανέλαβαν οι Rangers της Νο4 και Νο5 Commando που θα αποβιβαζόταν μπροστά από τους βράχους των πυροβολαρχιών.
Τον Ιούνιο του 1942 το BBC ξεκίνησε να μεταδίδει επικείμενη επίθεση των Βρετανών στην Β. Γαλλία καλώντας τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κινηθούν στην ενδοχώρα. Επίσης τότε ήταν που ορίστηκε ο κύριος όγκος των στρατευμάτων να προέρχονται από τον Καναδά κάτω από τις έντονες πιέσεις της Καναδικής κυβέρνησης στην Κοινοπολιτεία να λάβουν μέρος οι Καναδοί σε επιχειρήσεις. Η 2η Καναδική Μεραρχία Πεζικού (ΜΠΖ), διοικούμενη από τον Υποστράτηγο John Hamilton Roberts, επιλέχτηκε να φέρει σε πέρας το κύριο μέρος της επιχείρησης.
Τεθωρακισμένη υποστήριξη δόθηκε από το 14ο Τεθωρακισμένο Σύνταγμα (Calgary Regiment), με 58 καινούριου τύπου άρματα Churchill που θα αποβιβαζόταν από τα νέου τύπου αποβατικά σκάφη για μεταφορά αρμάτων. Τρία από τα Churchill ήταν εφοδιασμένα με φλογοβόλα και όλα ήταν εξοπλισμένα για να κινηθούν στον αιγιαλό.
Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι δεν προβλεπόταν βομβαρδισμός των θέσεων πριν την απόβαση.


Πληροφόρηση:
Η πληροφόρηση για την περιοχή ήταν ελάχιστη. Υπήρχαν πληροφορίες για εγκατάσταση πολυβόλων και πυροβόλων όπλων από τους Γερμανούς στις τοποθεσίες των απότομων βράχων αλλά οι αεροφωτογραφίες δεν εμφάνιζαν τίποτα. Σχετικά με την έκταση και την δομή της παραλίας είχαν χρησιμοποιηθεί φωτογραφίες από διακοπές διαφόρων τουριστών στην παραλία. Επομένως είχε εκ των προτέρων υποεκτιμηθεί η δυνατότητα και δύναμη πυρός των Γερμανών στην περιοχή γύρω από την παραλία. Άλλωστε όπως αποδείχθηκε και στην πορεία του πολέμου οι Γερμανοί ήταν άσσοι της απόκρυψης και απέφευγαν κάθε είδους παρατήρηση, επίγεια και εναέρια.

Γερμανοί:
Οι Γερμανοί είχαν ενημερωθεί από Γάλλους διπλούς πράκτορες για το έντονο ενδιαφέρον των Συμμάχων για την περιοχή της Dieppe. Επίσης τα τμήματα διαβιβάσεων τους δεχόταν έντονα σήματα ασυρμάτων εκείνη την περίοδο και φαινόταν να υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση δυνάμεων και δυσανάλογη κινητικότητα στρατού στην αντίπερα του Καναλιού της Μάγχης.

Οι απόκρημνοι λόφοι γύρω από το λιμάνι ήταν πολύ καλά οχυρωμένοι. Παρείχαν εξαιρετική κάλυψη και έλεγχο όλης της παραλίας της πόλης. Η φρουρά της ήταν η 302η ΜΠΖ που αποτελούνταν από τα 570ο ΣΠΖ, 571ο ΣΠΖ και 572ο ΣΠΖ. Αριθμούσε η μεραρχία αυτή περίπου 1500 άνδρες δύναμη. Επίσης περιλάμβανε το 302ο Σύνταγμα Πυροβολικού (ΣΠΒ), την 302ο Τάγμα Αναγνώρισης, το 302ο Τάγμα Αντιαρματικών πυροβόλων, το 302ο Τάγμα Μηχανικού, και το 302ο Τάγμα Διαβιβάσεων. 

Οι Γερμανοί είχαν χτίσει τους πυλώνες άμυνας τους κυρίως στην οχύρωση των βράχων πάνω από την παραλία αλλά και μπροστά στο λιμάνι. Είχαν καλύψει τα νότα των βράχων για να μην πλαγιοκοπηθούν και είχαν καταλάβει όλα τα χωριά της γύρω περιοχής και ειδικά όλους τους λόφους γύρω από το λιμάνι και συνολικά προς την μεριά των παραλιών. Στοιχεία του 571ου Συντάγματος προστάτευαν την περιοχή του Ραντάρ κοντά στην Διέππη, στο Pourville. Οι μοίρες πυροβολικού είχαν τοποθετηθεί στον ποταμό Scie κοντά στην Varengeville και το 570ο ΣΠΖ είχε τοποθετηθεί κοντά τους στο Berneval.
 
Οι Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις ήταν η Jagdgeschwader 2 (JG2) και η Jagdgeschwader 26 (JG26), με 200 μαχητικά τύπου Fw 190 και 100 βομβαρδιστικά τύπου  Dornier 217 των Kampfgeschwader 2 (KG2), Kampfgeschwader 45 και Kampfgeschwader 77.

 
Τα μέρη της αποβίβασης των δυνάμεων θα ήταν τέσσερα. Από Ανατολή προς Δύση θα ήταν τα εξής: Blue, Red, White και Green. Το σχέδιο της αποβίβασης αλλά και οι θέσεις των Γερμανών στην περιοχή απεικονίζονται παρακάτω:
Ο Συμμαχικός στόλος αποχώρησε από τα λιμάνια στις 18 Αυγούστου αφού πρώτα μια μοίρα ναρκαλιευτικών καθάρισε τα περάσματα από την Μάγχη. Οι πρώτες αποβιβάσεις ξεκίνησαν στις 04:50 της 19ης Αυγούστου με την επίθεση εναντίον των πυροβολαρχιών στις άκρες των κεντρικών αποβατικών παραλιών. Αρχικά στην Varengeville από το No. 4 Commando, στην Pourville από το South Saskatchewan Regiment και το Queen's Own Cameron Highlanders of Canada, στην Puys από το Royal Regiment of Canada, και στη Berneval από το No. 3 Commando. Στις 03:48 το κομβόι με κατεύθυνση τις εν λόγω παραλίες έπεσε σε Γερμανικό κομβόι και αντάλλαξαν πυρά.Το Γερμανικό κομβόι συνοδείας έπλεε από την Boulogne στην Dieppe. Είχε εντοπιστεί από τα ραντάρ στην Αγγλία αλλά παρέλειψαν να ενημερώσουν τους αρμόδιους για την επιχείρηση "Jubilee".

Η No. 3 Commando

Ο αντισυνταγματάρχης John Durnford-Slater με την No. 3 Commando, είχε αναλάβει αποστολή να αποβιβαστεί 13χλμ ανατολικά της Dieppe για να σιγήσει την παράκτια πυροβολαρχία κοντά στην Berneval. Η πυροβολαρχία περιλάμβανε τρία πυροβόλα των 170mm και τέσσερα των 105mm και μπορούσε να βάλει σε έκταση όσο είναι ολόκληρη η Διέππη, δηλαδή 6.4χλμ δυτικά, τα πυροβόλα αυτά έπρεπε να εξουδετερωθούν πριν αρχίσει η κεντρική απόβαση. Το κομβόι που μετέφερε την εν λόγω ομάδα δεν ενημερώθηκε για την κίνηση στην περιοχή του ενός Γερμανικού κομβόι συνοδείας που είχε όμως εντοπιστεί από τα ραντάρ στην Αγγλία να πλέει στην περιοχή από τις 21:30 της προηγούμενης μέρα. Τα Γερμανικά S-Boots που συνόδευαν ένα γερμανικό τάνκερ χτυπήσανε με τορπίλες την Βρετανική πομπή. Υποστηρικτικά πλοία της πομπής και πολλά από τα αδέξια πλοιάρια απόβασης εξουδετερώθηκαν, αρκετά ακόμη διασκορπίστηκαν, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι η πομπή έγινε αντιληπτή και οι παράκτιες Γερμανικές δυνάμεις τέθηκαν σε συναγερμό. Τελικά Μόνο 18 κομάντος αποβιβάστηκαν στο σωστό σημείο και αμέσως έπληξαν από ανατολικά τις θέσεις της πυροβολαρχίας με μικρά όπλα. Δεν κατάφεραν τον αντικειμενικό τους σκοπό αλλά απέσπασαν την προσοχή της πυροβολαρχίας και συνέχισε μανιασμένα να χτυπάει προς την κατεύθυνση τους ακόμα και όταν άρχισε η απόβαση. Χαρακτηριστικά δεν αναφέρθηκε καμία βύθιση μεταγωγικού πλοίου από την πυροβολαρχία αυτή. Οι κομάντος υποχώρησαν τελικά υπό το βάρος της εχθρικής υπεροχής.

Η No. 4 Commando

Η αποστολή του Αντισυνταγματάρχη Lord Lovat και της Νο. 4 Commando (συμπεριλαμβανομένης και 50 US Rangers) ήταν να αποβιβαστεί 9,7χλμ δυτικά της Διέππης και να εξουδετερώσει την παράκτια πυροβολαρχία κοντά στην Varengeville. Αποβιβάστηκαν στο σωστό μέρος και αμέσως σκαρφάλωσαν τους βράχους, επιτέθηκαν στην πυροβολαρχία και κατάφεραν να την εξουδετερώσουν. Η πυροβολαρχία αποτελούντο από έξι πυροβόλα των 150 mm. Η επιχείρηση αυτή ήταν και η μόνη επιτυχία της επιχείρησης Jubilee. Ο Lord Lovat και ο Patrick Porteous παρασημοφορήθηκαν για αυτή την επιχείρηση η οποία και θεωρήθηκε υπόδειγμα για μελλοντικές επιχειρήσεις τέτοιου τύπου. Ήταν μια άψογη επιχείρηση και στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση.

Blue beach

Η ναυτική σύγκρουση μεταξύ των πομπών που αναφέραμε προηγουμένως είχαν σημάνει συναγερμό στις Γερμανικές δυνάμεις στις ακτές. Η απόβαση κοντά στην Puys που είχε σχεδιαστεί να γίνει από το Royal Regiment of Canada συν τις τρεις διμοιρίες από το Black Watch of Canada και μια ομάδα πυροβολικού, καθυστέρησε 20 λεπτά. Σκοπός της ήταν η καταστροφή των παράκτιων πυροβόλων και η εξουδετέρωση των πολυβόλων που κάλυπταν το λιμάνι της Διέππης. Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το προκάλυμμα καπνού που θα κάλυπτε την έφοδο τους να έχει διαλυθεί. Το αποτέλεσμα ήταν οι Γερμανοί να είναι πλήρως έτοιμοι για την επίθεση αφού είχαν όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν για αυτή, η «αόρατη» κάλυψη αλλά και το στοιχείο του αιφνιδιασμού είχαν εκλείψει πια τελείως. Με το που κατεβήκαν από τα επιβατηγά πλοία οι Καναδοί διαπίστωσαν ότι έχουν καθηλωθεί από το πυκνό πυρ των Γερμανών και κυρίως από έναν τοίχο στην παραλία που τους εμπόδιζε να προχωρήσουν. Από τους 556 άνδρες του Συντάγματος οι 200 σκοτώθηκαν και οι 264 συνελήφθησαν.
 
Green Beach

Την ώρα ακριβώς που η No. 4 Commando αποβιβάστηκε κανονικά στην Varengeville, το South Saskatchewan Regiment επίσης αποβιβάζονταν στην Pourville. Αποβιβάστηκαν στις 04:52 και δεν έπεσαν στην αντίληψη των Γερμανών. Οι Γερμανοί ανοίξανε πυρ αφού ολόκληρο το Σύνταγμα είχε αποβιβαστεί επιτυχώς. Δυστυχώς όμως ποτέ δεν λείπουν τα απρόοπτα από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μεγάλο μέρος των δυνάμεων του Συντάγματος είχε αποβιβαστεί στα Δυτικά του ποταμού Scie και όχι στα ανατολικά όπως είχε σχεδιαστεί. Εάν σκεφτούμε ότι ορισμένα αποβατικά χάθηκαν εκείνη την μέρα εντελώς από αποπροσανατολισμό, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μικρό λάθος υπήρχε σε αυτή την απόβαση, όμως θα δούμε ότι θα είναι καθοριστικό για την μικρή επιχείρηση σε αυτόν τον τομέα. Ο στόχος ήταν οι λόφοι ανατολικά του χωριού. Το μέρος του Συντάγματος όμως που είχε αποβιβαστεί στην λάθος μεριά του ποταμού έπρεπε για να πλήξει τον λόφο να περάσει πρώτα μέσα από το χωριό, δηλαδή από την μοναδική γέφυρα του ποταμού που θα του επέτρεπε να περάσει απέναντι. Όπως αναμενόταν οι Γερμανοί είχαν οχυρώσει την απέναντι πλευρά της Γέφυρας. Οι νεκροί και οι τραυματίες γεμίσανε στην γέφυρα του χωριού και ακόμα και ο διοικητής του Συντάγματος σηκώθηκε ο ίδιος και φώναζε να επιτεθούν όλοι μαζί του αλλά ήταν μάταιο. Το μέρος που αποβιβάστηκε σωστά έφτασε αρκετά μέσα στα ενδότερα της περιοχής και κινούμενο γρήγορα, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει άτακτα από την επίθεση που δέχτηκε από ενισχύσεις των αμυνόμενων. Στην υποχώρηση του χάθηκαν και οι περισσότεροι άνδρες. Μόνο 341 κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στην Βρετανία.

Σταθμός Ραντάρ Pourville.
Ένας από τους σημαντικούς σκοπούς της παραπάνω ομάδας ήταν να διεισδύσει ο Jack Nissenthall (ειδικός επί των ραντάρ), στο γερμανικό ραντάρ για να υποκλέψει τα μυστικά της Γερμανικής τεχνολογίας. Δηλαδή την ακρίβεια και την καθαρότητα του. Δεν είχαν και πολλά στοιχεία οι Σύμμαχοι για τις δυνατότητες των Ραντάρ των Γερμανών. Μαζί με 11 άνδρες του South Saskatchewan έπρεπε να εισβάλει στην εγκατάσταση. Επειδή ήξερε πολλά για την τεχνολογία ραντάρ των συμμάχων γνώριζε ότι οι 11 που θα τον συνόδευαν είχαν λάβει εντολές να τον σκοτώσουν σε περίπτωση που θα συλλαμβανόταν από τους Γερμανούς. Η ομάδα αυτή απέτυχε να διεισδύσει στο ραντάρ. Αλλά ο Nissenthall κάτω από βαρύ πυρ σύρθηκε μέχρι τα τηλεφωνικά καλώδια του ραντάρ και τα έκοψε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Γερμανοί από το ραντάρ να συνομιλούν με τα Αρχηγεία τους με σήματα ηλεκτρονικά τα οποία όμως υποκλέπτονταν από τις Αγγλικές ακτές. Από αυτή την απλή πράξη οι Σύμμαχοι υποκλέψαν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τα Γερμανικά ραντάρ και αναδείχθηκε η ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων αντι-ραντάρ. Από αυτή την ομάδα μόνο ο Nissenthall και άλλος ένας επέστρεψαν στην Αγγλία.

Βασικές αποβατικές δραστηριότητες.
Αρχικά τέσσερα καταδρομικά βομβαρδίσανε στις 05:15 την ακτή που θα γινόταν η απόβαση. Ταυτοχρόνως κινηθήκαν τα αποβατικά σκάφη συνοδευόμενα από μοίρες Hurricane (μαχητικών). Τα μαχητικά βομβαρδίσανε τις παράκτιες άμυνες και έριξαν προπέτασμα καπνού για να καλύψουν τα αποβατικά κύματα. Στις 05:20 με 05:23, τριάντα λεπτά μετά την σχεδιαζόμενη ώρα απόβασης, αποβιβάστηκε στις ακτές το Essex Scottish και το Hamilton Light Infantry. Έπρεπε ταυτόχρονα να φτάσουν στο σημείο άρματα Churchill για υποστήριξη όμως τα άρματα αποβιβάστηκαν πάρα πολύ αργά. Τα πρώτα 9 που έπρεπε να φτάσουν χάθηκαν στην πορεία για την ακτή και άργησαν να ξαναβρούν τον δρόμο τους. Επιτέθηκαν λοιπόν αναγκαστικά μόνα τους τα δύο Συντάγματα. Δεχόμενα πυρά από πολυβόλα τοποθετημένα στις πλευρές των λόφων που έβλεπαν ακριβώς στην παραλία, και ανίκανοι να καθαρίσουν τα φυσικά εμπόδια μπροστά τους, αλλά και να ξεπεράσουν τον ψηλό κυματοθραύστη τα Βρετανικά Συντάγματα δεχθήκαν τρομακτικές απώλειες. Εάν κάποιος παρατηρήσει την εικόνα θα δει ότι οι Γερμανοί είχαν άψογη θέα από τους λόφους και ο κυματοθραύστης αποδείχτηκε αδιαπέραστο τοίχος για τους Καναδούς που κείτονται σε μια ευθεία γραμμή.


Όταν πια έφτασαν τα άρματα, μόνο 29 αποβιβάστηκαν στην ακτή. Δύο βυθίστηκαν και τα 12 κολλήσανε στην άμμο. Μόνο 15 από αυτά κατόρθωσαν να υπερκεράσουν τον κυματοθραύστη για να κολλήσουν στην συνέχεια από αντιαρματικά εμπόδια που εμπόδιζαν την είσοδο στην πόλη. Αναγκάστηκαν λοιπόν να γυρίσουν στις ακτές για να παράσχουν κάλυψη στα υποχωρούντα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας. Κανένας από τα πληρώματα τους δεν επέστρεψε στην Βρετανία.

Αγνοώντας τι συμβαίνει πραγματικά στην παραλία και καθώς δεν μπορούσε να δει από τον καπνό ο  υποστράτηγος Roberts έστειλε και τις δύο εφεδρικές μονάδες στην παραλία της απόβασης τους Fusiliers Mont-Royal και τους Royal Marines. Οι Fusiliers με το που αποβιβάστηκαν δεχθήκαν σφοδρό πυρ από όλμους, βαριά όπλα, πολυβόλα και χειροβομβίδες και διαλύθηκαν. Ελάχιστοι κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη. Ο Roberts έστειλε και τους Royal Marines για να παράσχουν υποστήριξη σε όσους είχαν καταφέρει να μπουν στην πόλη. Από τα πρώτα κύματα της απόβασης όμως φάνηκε ότι δεν ήταν κατάλληλα οργανωμένοι και προετοιμασμένοι. Από τα αποβατικά ακόμα τους εξουδετέρωναν. Για να καταλάβουν οι πίσω που έρχονταν ότι η κατάσταση ήταν καταστροφική και μάταιη η απόβαση ο Αντισυνταγματάρχης Phillipps σηκώθηκε όρθιος για να ειδοποιήσει με τα χέρια του τους πίσω να γυρίσουν με κίνδυνο της ζωής του, σκοτώθηκε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.
Κάτω από ισχυρό πυρ η υποχώρησε ξεκίνησε στις 11:00 και τελείωσε στις 14:00.

Αποτελέσματα της επιχείρησης
4.000 στρατιώτες της Κοινοπολιτείας κείτονταν νεκροί. Τα 2/3 των Καναδικών στρατευμάτων είχαν εκμηδενιστεί. Ένα καταδρομικό είχε βυθιστεί και 33 αποβατικά πλοία το ίδιο. Η Royal Air Force (RAF) έχασε 106 αεροσκάφη, ενώ η γερμανική Luftwaffe μόλις 48. Οι Γερμανοί είχαν μόλις 591 απώλειες, νεκροί και τραυματίες. Οι Βρετανοί

Ο Υποστράτηγος Roberts έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της αποτυχίας. Ποτέ δεν ξαναδιοίκησε μονάδες στο πεδίο της μάχης. Μετά από χρόνια μέσω ταχυδρομείου του ήρθε ένα κομμάτι κέικ για να ειρωνευτεί αυτό που είχε πει στους άνδρες του πριν την επιχείρηση, "Don't worry boys, it will be a piece of cake".

Τον Οκτώβριο του 1943 ο Ναύαρχος Mountbatten μετακινήθηκε στην θέση του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην ΝΑ Ασία. Λέγεται ότι αργότερα προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτυχία λέγοντας ότι αντλήθηκαν από την επιχείρηση πολύτιμα διδάγματα ώστε δεν ξαναγίνανε τα ίδια λάθη στην απόβαση της Νορμανδίας. Συγγενής της Βασιλικής Οικογένειας, ήταν θείος του Δούκα του Εδιμβούργου, δεν γνώρισε αρνητικές συνέπειες για την αποτυχία της επιχείρησης. Δολοφονήθηκε από τον IRA to 1979 και ήταν μια από τις πιο διφορούμενες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της περιόδου της μείωσης της δύναμης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Συμπεράσματα
Γεωγραφικά είναι αλήθεια ότι λίγες περιοχές της Γαλλίας είναι χειρότερες για μια επιχείρηση τέτοιου είδους. Οι μεγάλοι βραχώδεις και απόκρημνοι λόφοι της γύρω περιοχής παρέχουν τρομακτικά καλό πεδίο βολής για τον αμυνόμενο και είναι πολύ δύσκολο να καταληφθούν. Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται με κόκκινο οι κινήσεις των Βρετανικών Σωμάτων, με διακεκομμένες κόκκινες είναι οι κινήσεις που έπρεπε να κάνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Με μπλε σκούρο είναι οι κινήσεις των Γερμανικών Δυνάμεων και με σκούρους κύκλους σημειώνονται οι θέσεις που είχαν καταλάβει οι Γερμανικές Δυνάμεις. Στο μικρό τετράγωνο βρίσκεται αρκετά κατατοπιστικός χάρτης της πόλης της Διέππης.

Στον χάρτη φαίνεται η εξαιρετική εκτέλεση της επιχείρησης από την Νο 4 Commando, στα Δυτικά. Μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις η πυροβολαρχία που βρίσκεται στο μέρος όπου συναντιόνται τα βέλη είχε αχρηστευτεί.
Εάν κάποιος κοιτάξει ανατολικότερα με την σειρά και συγκρίνει τις κόκκινες γραμμές με τις διακεκομένες δεν θα θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει την μικρή προώθηση των Βρετανικών Δυνάμεων αλλά και πόσο άκυρος ήταν από την αρχή ο σχεδιασμός. Οι λόφοι έπρεπε να καταληφθούν εντελώς πριν αποβιβαστεί το κυρίως κύμα στρατευμάτων. Η καταστροφή των πυροβολαρχειών δεν ήταν αρκετή αφού επάνω στους παράκτιους λόφους παρέμεναν πολυβόλα και αμυντικές θέσεις που είχαν ολόκληρες τις παραλίες στο πιάτο τους. Εάν κρίνουμε από τις φωτογραφίες των πτωμάτων μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τα πολυβόλα στις πλαγιές σκοτώνανε Βρετανούς ακόμα και όταν αυτοί καλύπτονταν. Τα άρματα είναι βέβαιο ότι χρησίμευαν για κάλυψη σε ένα πιάτο σαν τις παραλίες αυτές που οι Βρετανοί δεν είχαν μέρος καν για να φύγουν. Αλλά δεν ήταν εκεί ούτε στην ώρα τους ούτε και χρησίμευσαν για τον αντικειμενικό στόχο που ήταν η προώθηση μέσα στην πόλη. Άλλωστε τα περισσότερα είχαν κολλήσει και στην άμμο καθώς ήταν ακατάλληλη για κίνηση αρμάτων. Επίσης ο κυματοθραύστης δεν είναι μια λεπτομέρεια που περνάει και τόσο απαρατήρητη. Και όμως οι Βρετανοί επιτελείς δεν είχαν καταλάβει τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι στρατιώτες τους να μην μπορέσουν κάτω από το πυκνό πυρ να περάσουν πάνω από τον κυματοθραύστη.

Η ετοιμότητα των Γερμανών να αντιμετωπίσουν μια απόβαση εκεί προκάλεσε εντύπωση σε Βρετανούς βετεράνους και μεγάλο θέμα ξεκίνησε για τον αν οι Γερμανοί γνώριζαν για την απόβαση. Ωστόσο όσο και αν έχω ψάξει δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω τέτοια στοιχεία. Άλλωστε η κατάσταση από "φυσικού" της, δηλαδή από την φύση και από την δομή της πόλης ήταν τόσο άσχημη για τον επιτιθέμενο που είναι λίγο δύσκολο ο αμυνόμενος πράττοντας μόνο τα απλά και τα τυπικά να υπάρχει κάτι που να μπορεί να κάνει για να την δυσκολέψει κι άλλο.Οι θέσεις που είχαν λάβει οι Γερμανοί ήταν τυπικές αμυντικές θέσεις. Επίσης οι Γερμανικές δυνάμεις ήταν καθαρό και απλό πεζικό με σχετική πολεμική εμπειρία. Θα έλεγα μια "τυπικού" επιπέδου φρουρά πόλης για εκείνα τα δεδομένα και μάλλον και αρκετά απλωμένη γεωγραφικά που υστερούσε και αριθμητικά κατά 1/3 τουλάχιστον των Δυνάμεων της Κοινοπολιτείας.Το μόνο ύποπτο ήταν μια λέξη σε σταυρόλεξο της Daily Telegraph που στην ερώτηση "French port" ταίριαζε η λέξη "Dieppe". Μεγάλη σύμπτωση αλλά σύμπτωση ακόμα και για τους Βρετανούς.

Οι Βρετανοί μετά την επιχείρηση αντιλήφθηκαν ότι τα τεθωρακισμένα τους ήταν ανεπαρκή για τέτοιου είδους επιχειρήσεις και εφήρμοσαν μια σειρά καινοτομιών πάνω στα άρματα που καμιά φορά είχαν πολύ αστεία εμφάνιση.
Αποφάσισαν να αυξήσουν την θωράκιση των αποβατικών σκαφών για να προστατεύουν το εσωτερικό τους τουλάχιστον από πυρά μικρών όπλων.
Επίσης αποφάσισαν ότι δεν είναι ανάγκη να καταληφθεί ένα μεγάλο λιμάνι για να ξεκινήσει μια απόβαση στην Δυτική Ευρώπη, άλλωστε κατάλαβαν και πράγματα για τον Ναυτικό και αεροπορικό βομβαρδισμό που θα ήταν δύσκολο να κρατήσουν άθικτο στο μέλλον ένα λιμάνι. Ανέπτυξαν λοιπόν πλωτές εξέδρες που τις χρησιμοποίησαν μάλιστα και στην απόβαση της Νορμανδίας.
Επιπλέον κατανόησαν ότι για να κάμψουν την Γερμανική αντίσταση και να καταφέρουν μια ικανοποιητική υποστήριξη κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μιας αποβίβασης απαιτούντο μεγαλύτερη ισχύ πυρός από το Ναυτικό και την αεροπορία. Έπρεπε και να αναπτύξουν μεγαλύτερου διαμετρήματος πυροβόλα για το Ναυτικό και να συμμετάσχει μεγαλύτερος αριθμός σε επόμενες επιχειρήσεις παρόμοιου αντικειμένου.Σίγουρα θα ρήμαζε ένας τέτοιος βομβαρδισμός τις λιμενικές εγκαταστάσεις γιατί δεν είναι ποτέ ακριβείας αλλά είναι τελικά αναγκαίο κακό.
Η πιο σημαντική παρατήρηση ήταν ότι οι Διοικητές της επιχείρησης από τα πλοία δεν είχαν καμία επικοινωνία με τους διοικητές των μονάδων την ώρα που αποβιβάζονταν και μετά κάτι που ήταν ολέθριο και για την επιχείρηση αλλά και για τον αριθμό των εμπλεκομένων. Ακόμα και όταν οι μπροστά παλεύανε να φύγουν πίσω, ο Roberts έστελνε και άλλες μονάδες μπροστά από άγνοια για την κατάσταση. Άρα έπρεπε να αναπτυχθούν καλύτερες επικοινωνίες με τον στόλο. Κάτι που έγινε σχεδόν αμέσως. Στην επόμενη επιχείρηση στην Βόρειο Αφρική φάνηκε οι Σύμμαχοι να είχαν κατανοήσει τα διδάγματα από αυτήν την παταγώδη αποτυχία.




1 σχόλιο: